Footballderbies.com en önemli şehir derbileri listesinde Galatasararay - Fenerbahçe maçları en büyük derbi olarak belirlendi. Puanlamaya göre 8.6 oy ile derbi 1.sırada yer aldı.


İki takımda Uefa Avrupa Ligi grup maçlarını kazandı. Son 10 yıla baktığımızda Fenerbahçe evinde rakibini puansız göndermiş görünüyor. İddia ise derbide Fenerbahçe'yi favori göstermiş. Son maçlarda hep Galatasaray favori gösteriliyordu fakat sonuçlar yine hüsrandı.













Yazıya başlamadan önce bir SWOT analizi yapalım.

S- Strength : Güçlü yönler
W- Weakness : Zayıf yönler
O- Opportunity : Fırsatlar
T- Threat : Tehditler

Bu şekilde değerlendirmemizi yapalım.

S: Galatasaray'ın hücum hattı.
S: Frank Rijkaard ve Johan Neeskens.

W: Savunma arkasına atılan toplar.
W: Kadıköy'de son senelerde basit yenen goller.

O: Erken atılabilecek bir gol ve rakibin daha çok risk alması.
O: Duran toplar.

T: Tribün baskısı ve konsantrasyon eksikliği.
T: Erken yenilebilecek bir gol.

Bu analizle beraber yazımıza başlayalım.

Kadıköy'de kazanmanın en idealist kanunu konsantrasyon. Oyuncunun üzerinde on yılın vermiş olduğu baskı değil, maçı kazanmak için hazırlanmış bir kafa olmalıdır. Normal bir maç olarak görülmeli aslında. Şöyle bir tenzih yapalım, Galatasaray evinde Trabzonspor ve Beşiktaş gibi takımlar kaşısında ne kadar rahat kazanıyorsa, Fenerbahçe'de bunu Galatasaray maçlarında çok iyi başarıyor. Özellikle son yıllardaki maçlarda Fenerbahçe rahat bir oyun ortaya koyarak galip geliyor, Feldkamp dönemindeki 0-0'lık maçın haricinde. O maçtan bahsedecek olursak Feldkamp takımı savunma ağırlıklı bir dizilişte oyuna sürdü. Maçın kazanma planı ise kontra ataklarla gelebilecek her hangi bir gol. Hakan Şükür'ün bolca gol harcadığı bir maç olmuştu. Peki gelelim bugünkü Galatasaray'a; Galatasaray'ın takım savunmasında sorunları var. Ancak çok fazla gol atıp bu sorunları büyütülebilecek noktalara taşımıyorlar. Son Dinamo Bükreş karşılaşmasında maçı rölantiye almak ve derbiye düşünerek oyunculara fazla yüklenmemek için yapılan değişiklikler Galatasaray kalesinde kolay pozisyonlara dönüşmüştü. Tempoyu düşürmek isterken pozisyon verdi Galatasaray, boş alanlar bıraktı rakibine. Galatasaray'ın sakat olmadığı sürece ideal savunma dörtlüsü ;


Sabri -- Gökhan Zan --- Servet -- Hakan


üzerine kuruluyor. Servet - Gökhan ikilisi için sürekli sorun var denildi fakat ben bu iki stoperin çok başarılı olduğunu düşünüyorum. Bu iki stoperin önünde Elano gibi mücadeleci, top kullanma becerisi olan ve oyunun yönünü çabuk değiştirebilen bir oyuncu olduğunda ofans - defans hattı rahatlıkla sağlanmış olur. Fazla pozisyon vermenin bir diğer nedeni ise kademe anlayışı. Savunmanın sol tarafında sıkıntı var. Rakip iki duvar pasıyla çok rahat ceza alanına girebilir. Hakan'ın geçen seneki devamlılığı yok.


Son Avrupa Ligi karşılaşmasında ise özellikle Galatasaray'ın sağ kanadının müthiş bindirmeler yaptığını gördük. Keita'nın futbolunu birazda Sabri etkiliyor. Çünkü ikili gerçekten çok uyumlu. Beraber defans yapıp, birlikte hücum yapabiliyorlar. Bu bağlamda sağ tarafta sıkıntı olabileceğini düşünmüyorum. Sol kanatta ise Harry Kewell tempolu ve fizik olarak her maç artan bir grafiği var. Bunların yanında skorada etki edebiliyor. Son maçlardaki etkili Keita, rakibin sol kanadını otoban yapabilir.


Elano'nun oynadığı maçlarda Galatasaray tamamen 4-3-3 üzerine kurulu bir sistemle oynuyor. Diğer maçlarda ise yine aynı sistem fakat dizileşler farklı olabiliyor. Şöyle açıklayalım;


Trabzonspor karşılaşmasında,

--- Ayhan -- Sarp ---
-------- Arda -------

Dinamo Bükreş karşılaşmasında,

----- Musta Sarp -----
-- Elano ---- Ayhan --


Arda'nın oynadığı maçlarda daha çok 10 numara pozisyonu yükleniyor. Çünkü Arda defansa gelip pres yapmıyor. Daha çok ayağına gelen topları etkili kullanmaya çalışıyor. Elano'da ise durum farklı, rakibe hiç durmadan pres yapıyor, oyunun yönünü çok hızlı bir şekilde değiştirebiliyor ve pas futbolunda göze hoş gelen bir oyun ortaya koyuyor. Bunların yanında duran toplardaki etkinliği ile gol yollarında etkili olabiliyor. Yinede bunlara rağmen Arda'nın maçta 11'de başlaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ayağında top saklayabilen ve rotasyona sokulmuş, dinç bir Arda her zaman daha çok etkili olabilir.

Benim kadro düşünceme gelecek olursak,

---------- Leo Franco -----------

Sabri -- Gökhan - Servet - Hakan

-------- Sarp ---- Ayhan --------
------------- Arda -------------

Keita ------------------- Kewell
--------- Milan Baros ---------













Biraz da Fenerbahçe'den bahsedelim.


-------- Volkan Demirel --------

Gökhan - Bilica -- Lugano -- Vederson

------- Cristian --- Emre --------

Kazım -------------------- Santos
------------- Alex -------------

------------- Güiza -------------


Fenerbahçe'nin oynadığı sistem genelde 4-4-1-1 şeklinde. Bu takımın diğer takıma karşı bir üstünlüğü var, takım savunmasını iyi yapmaları. Güiza her ne kadar gol kaçırsada savunmaya gelip yardım edebilen bir futbolcu. Semih ise buna tezat olarak daha çok ileride durmayı yani gol atmayı seviyor.


Son Avrupa Ligi maçında Daum çok değişik bir kadro kullandı. 11'e baktığınızda Daum Galatasaray maçına konsantre olmuş dersiniz. Belkide öyleydi. En uca Kazım'ı yerleştirmişti Daum. Fakat bu kadroya rağmen maç boyunca arzulu bir takım vardı. Rakibin orta sahası ise tam bir felaketti. Bu handikapa rağmen rakibe ciddi pozisyonlar verdi Fenerbahçe, yine aynı şekilde çok olgun ataklar geliştirdi. Fenerbahçe'nin orta alanda top kullanabilecek çok önemli iki ismi var. Birisi sezon başından beri çok iyi maçlar çıkaran Emre, diğeri ise Alex. Kilit adamlar bunlar. Sistem bu oyuncuların üzerine kurulu ve bu iki adamın olmadığı bir Fenerbahçe orta sahası çok ciddi sorunlar yaşar. Emre oyunu iki yönlü oynayabilen ve savunmayada çok yardım eden bir futbolcu. Galatasaray öncelikle bu iki ismi ekarte etmeli. Çünkü pas alış verişini yapan en iyi iki adam Alex ve Emre.


Savunma kurgusunda bahsedelim, iki sert oyuncu ve her an kart görebilecek sertlikte oynuyorlar. Bu savunmayı aşmanın yolları ise seri paslar ve kanatlar. Yukarıda bahsettiğim gibi top rakibe geçtiğinde takım olarak çok iyi savunma yapabilen bir takım Fenerbahçe, bunun için ayağında top tutabilen oyunculara ihtiyacınız var. Misal; Arda, Keita, Baros. Bu oyuncularla savunmayı aşabilirsiniz, özellikle son maçta Baros, Arda gibi iki önemli futbolcunun rotasyona sokulması, Keita ve Sabri'nin de maçı ele aldıktan sonra oyundan çıkarılması Galatasaray açısından artı etkenler oldu. Fenerbahçe'nin bir diğer avantajı ise kaleci Volkan, son maçlarda gösterdiği performansla belkide takımını ligin en az gol yiyen takımı yaptı.

Ligin en çok gol atan ve en az gol yiyen takımı; suyun diğer tarafı.


















Frank Rijkaard : Rekorlar kırılmak için vardır.


19:54



0 responses to "Fenerbahçe - Galatasaray maçı üzerine: İstatistikler kırılmak için vardır"